Maak kennis met de kunst, architectuur en muziek van Almere Centrum. Almere is de jongste stad van Nederland en wordt wel een architectuurmuseum in de openlucht genoemd. Het werk van wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas, René van Zuuk, Herman Herzberger, Christian de Portzamparc en William Alsop kun je hier bewonderen op slechts één vierkante kilometer. 

In het landelijke ‘Weekend van de Architectuur’ heeft ook Almere Centrum een interactief programma. Ontdek op een speelse manier verhalen over de architectuur. Diverse lokale kunstenaars maken kunstwerken, die het centrum en de architectuur nog aantrekkelijker maken. Je ontdekt plekken waar je normaal niet komt en waar lokale artiesten hun pop up performance art neerzetten.

Hieronder vind je meer informatie over een aantal kunstwerken. Bekijk de plattegrond en ga op zoek naar jouw favoriete kunstwerk.

1. Stationsplein -  Groene teckel van Wil en Bloemenvlinder 
Na een aantal kunstwerken op het water gemaakt te hebben, maakt Wil VOm KOthen nu een kunstwerk op het Stationsplein, met groene intenties, een vrolijk beeld, in een tijd van waarschuwingen over het milieu en het klimaat. Het resultaat is een Teckel vol Groene vibraties met felgekleurde pootjes. 

2. Stadhuisplein, Stadhuis - Graffiti Spin van Fanakapan
Schrik niet als je langs het stadhuis loopt. Straatkunstenaar Fanakapan heeft met graffiti een enorme spin op de muur gemaakt. De graffitikunstenaar maakt zijn muurschilderingen uit de losse pols. Het opvallende dier zal niet moeilijk te vinden zijn! 

3. Stadhuispromenade, Stadhuis -  Woonplaats van Jet
Jet Leopold is beeldend kunstenaar. Haar werk is een expressie van haar gedachten en gevoelens over de wereld om haar heen. Deze muurschildering bevraagt vanuit een ethisch en existentieel oogpunt hoe wij als samenleving om willen gaan met het thema wonen. 

4. Esplanade – Citysenses van Circus CirKL
Circus CirKL bestaat uit een rondtrekkend bont gezelschap van bezielde kunstenaars die stuk voor stuk werken vanuit hun verbondenheid met de aarde. Via performance, workshops en gezamenlijk experiment delen ze levendige ervaringen met bezoekers, gebruikmakend van de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en liefde. Voor een impressie, bekijk de foto!

5. Esplanade - Play Crowd van Yvonne
Op het grasveld bij het stadsstrand komt de interactieve dansactiviteit van Yvonne van den Akker genaamd Play Crowd. Bezoekers krijgen een koptelefoon op met muziek. Maar ze krijgen ook steeds opdrachten door om interactie te hebben met de andere deelnemers. Je volgt als publiek de instructies die via de headsets worden gefluisterd in je oren. 

6. Flevostraat - Mixed Elements van Bryan, Roché en Lauren 
Mixed Elements is een show waar één willekeurige danser en één willekeurige graffiti/street-art artiest aan elkaar worden gekoppeld. De kunstenaar creëert een kunstwerk, waarna de danser een show maakt van minimaal 4 en maximaal 6 minuten. Zij geven hierbij elkaar de inspiratie voor hun kunstwerk. De kunstwerken worden zaterdag doormiddel van een kleine expositie gepresenteerd, om op de zondag samen met de kunstwerken het podium te geven aan de dansers.

7. Touwslagerhof - De Hollandse Kamerolifant van Guido
Het kolossale ballondesign wordt uitgevoerd als Delfts Blauwe Olifant en met een Delftsblauw huisje op haar rug. De geschilderde patronen op het kunstwerk laten zich lezen als een boek en zijn stuk voor stuk iconische verwijzingen naar Almere en worden ontworpen en uitgevoerd door Guido Verhoef in samenwerking met het aanstormend talent, de jonge kunstenares Floortje Rutgers. 

8. Zoetelaarpassage - Glasfusing bij Alosery Art & Design
De Verenigde Naties hebben 2022 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas. Wereldwijd gebruikt bijna iedereen dit materiaal dagelijks, maar daarvan is men zich lang niet altijd bewust. Alosery Art & Design heeft een liefde voor glaskunst. In mei en juni hebben ze een special over glasfusing. De kunstwerken zijn van kunstenaars Lida Dijkstra, Angenelle Thijssen en Louis la Rooy. 

9. Dak van de Muntgarage, Korte Promenade - Dieren uit de polder (Bever) van Erik
Kenmerkend voor het landschap van de polder zijn de Bever, Ree en Vos. De dieren zijn gemaakt van multiplex en bestaan uit verschillenden lagen en vormen zo een groot 3D model. Van alle drie de dieren worden ook kleine bouwpakketjes gemaakt. Bezoekers kunnen tijdens een workshop hun eigen gekozen dier in elkaar zetten. 

10. Citadel 20 en 22 - "Naturally Painting the Future" en "Wandering the Future" van M
"NaturAlly: Painting the Future" is een ontwerp van Kraaijvanger Architects in samenwerking met Shosho. Maak zelf het Almere van de toekomst. Pak een kwast, kies een kleur en werk door de nummers in te kleuren met verf. 

"NaturAlly: Wandering the Future" is een samenwerking tussen kunstenaars Anke Portier, Clinton Kabena, Jolle Roelofs, Jurrian van den Haak, Ruben Raven en Todd van Hulzen. Het is een doolhof, waarin je ronddwaalt door kunstwerken die je onderdompelen in de natuur van de toekomst. 

11. Citadel en boventuin - Dieren uit de polder (Ree en Vos) van Erik en workshop bouw je eigen dier
Kenmerkend voor het landschap van de polder zijn de Bever, Ree en Vos. De dieren zijn gemaakt van multiplex en bestaan uit verschillenden lagen en vormen zo een groot 3D model. Van alle drie de dieren worden ook kleine bouwpakketjes gemaakt. Bezoekers kunnen tijdens een workshop hun eigen gekozen dier in elkaar zetten. 

12. Forum - "Below the Sea" van Anneke, Wesp met 3D tekening en workshop Fiets je eigen kunstwerk
Almere is gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Door dit kunstwerk krijg je het gevoel onder water te zijn. Een kleurrijke weergave van deze bijzondere plek. Speciaal voor kids is er op het Forum tevens de workshop ‘Fiets je eigen kunstwerk’. Neem plaats op de fiets, trap op de pedalen, kies je kleuren en zie hoe die zich mengen en jouw eigen schilderij ontstaat. 

13. De Diagonaal - Shoppers van Foktje
Dit werk verbeeldt shoppers, waarin mensfiguren zijn geplaatst. Het gaat over consumeren. Nieuwe dingen, trends en ontwikkelingen lijken de natuur en het milieu teveel te belasten. Het lijkt te botsen met elkaar, of is het te combineren of op te lossen? 

14. Don Jon - Ontmoet je digitale tweeling van Winfred
Ontdek de volumetric display! Dat is een grote kast voorzien van 11.500 kleine liedjes die gezamenlijk een 3D beeld vormen. Zodra iemand ervoor gaat staan wordt deze persoon getransformeerd binnen het display door een abstracte weergave van zichzelf. Je kan dus een digitale versie van jezelf ontmoeten.

City Walks

Wil je een rondleiding door Almere Centrum met een gids? Boek dan een City Walk! Voor €7,50 ga je 2 uur lang op pad met een gids die van alles vertelt over de architectonische highlights. Ook worden er leuke weetjes verteld over de jonge stad Almere.

Boek nu »

Ally, Art & Architecture Audiotour

Maak kennis met het werk van wereldberoemde architecten, maar ook met de kunst die het centrum van Almere nóg aantrekkelijker maakt. Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur presenteert Kunstlinie i.s.m. architour een reeks pop-up sculpturen, interventies en performances, gemaakt door lokale kunstenaars. Gedurende de audiotour komen tijdelijke en permanente kunstwerken tot leven en gaan we de dialoog aan met de bebouwde omgeving van Almere.

Naar audiotour »

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief en ontvang o.a.:

Exclusieve acties en aanbiedingen
Het belangrijkste uit- & cultuurnieuws
De laatste tips op cultureel gebied
De nieuwste voorstellingen in Almere

Meld je aan! »

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!