Leerorkest Almere brengt muziek op school

woensdag 29 november 2017

“Nee joh, gewoon twee keer op de e-snaar en dan pas je vinger op het tweede vakje.” Jessica legt Yoeri uit hoe het begin van het liedje op de gitaar gaat.

Het is de vijfde gitaarles in de klas en volgende week is er een presentatie voor de hele school en voor alle ouders. Jessica heeft het allang door. Yoeri worstelt zicht- en hoorbaar met de snaren. Grappig is dat Yoeri eigenlijk de bolleboos van de klas is. De beste in rekenen en spelling. Jessica heeft juist enorm veel moeite met spelling, iets wat haar een beetje onzeker maakt.Maar tijdens de muziekles zijn de rollen omgedraaid. Yoeri laat zich graag helpen door haar. En daardoor groeit bij Jessica het vertrouwen dat ze nu ook ergens echt goed in is.

De muziekles vraagt hele andere talenten dan de “gewone” lessen. Muziek op de basisschool is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Naast alle “serieuze” vakken, schiet het er nogal eens bij in. Een hele volle week met rekenen, taal, topo en geschiedenis laat maar weinig ruimte in het rooster voor een leuke muziekles. En dat terwijl juist die les zoveel sociale vaardigheden vraagt. Samen zingen, samen ritmes uitvinden, samen een instrument leren bespelen levert een heel andere dynamiek in de klas op dan de vakken voor de Cito-toets.

Het leerokest Almere verzorgt muzieklessen in het basisonderwijs op diverse instrumenten. Als het team van LOA langskomt wordt een hele klas omgetoverd tot symphonie orkest. Violen, celli, klarinetten, gitaren, keyboards, saxen; alles wordt meegenomen. De docenten komen acht keer langs en leren de kinderen echt de eerste beginselen op het instrument. De kinderen nemen de instrumenten mee naar huis en oefenen 8 weken lang hun stukjes. Met een geweldig slotconcert inclusief een spannende verteller wordt het muziekproject op school afgesloten en trekt het LOA team verder naar een volgende school.

 En de uitvoering met Yoeri en Jessica? Die ging fantastisch. Jessica heeft inmiddels gitaarles op het CKV en speelt regelmatig op school haar stukjes.

 Meer info op www.ckvalmere.nl