Escaperoom in de bibliotheek

dinsdag 29 mei 2018

Een escaperoom in een bibliotheek. Dat doet veel mensen vast verrast opkijken. En dat mag ook wel, want het is ook de eerste escaperoom ín een bibliotheek. We hebben oog voor wat er speelt in de maatschappij én de digitale wereld. Vooral die laatste versnelt ingrijpend. Met de Hackerroom realiseerden wij een escaperoom die inspeelt op de (digitale) vaardigheden die je nodig hebt om het in de 21e eeuw te redden. Leuk en leerzaam voor educatieve doeleinden, maar ook als spannend tijdverdrijf voor bezoekers van de nieuwe bibliotheek.

21e-eeuwse vaardigheden?

Steeds meer zaken in deze maatschappij worden gedigitaliseerd. De meeste communicatie vindt plaats via de digitale snelweg. En dat vraagt om nieuwe informatie- en digitale vaardigheden. Om mee te kunnen in deze informatie- en kennismaatschappij is het nodig meer van technologie en programmeren te weten. Zo belangrijk als taal- en leesvaardigheid is om je succesvol voor te bewegen in de maatschappij, binnenkort geldt dat ook voor je ‘21ste eeuw vaardigheden’. En dan vooral het vermogen om ‘computational thinking’ toe te passen.

Computational thinking

Computational thinking is een manier van creatief denken en het toepassen van technologie waarbij programmeermethoden de basis vormen voor het bedenken van oplossingen voor problemen. Met andere woorden: denk als een computer en gebruik je creativiteit om alledaagse problemen op te lossen. En dat doe je eigenlijk al vaker dan je denkt.

Puzzels oplossen!

In de Hackerroom kun je deze vaardigheden testen en toetsen. De enige manier waarop je kunt ontsnappen uit onze escaperoom, is door succesvol computational thinking toe te passen. En dat lukt alleen als je foutloos de binaire puzzels hebt opgelost en alle routers en switches op de juiste manier hebt gekoppeld. Wij noemen het juist om die reden dan ook geen escaperoom, maar een Hackerroom!

De nieuwe bibliotheek Stad

Stadhuisplein 101

Meer informatie over de hackerroom vind je op www.hackerroom.nl