Bo vertelt het verhaal achter Rembrandts Vaandeldrager on tour

Rembrandts Vaandeldrager on tour is voor alle Flevolanders gratis te bezoeken.

Op 2 september 2022 is het zover! Het unieke schilderwerk Rembrandts Vaandeldrager komt naar de Kunstlinie! Bo Naarden van Kunstlinie vertelt tijdens dit interview het verhaal achter Rembrandts Vaandeldrager on tour. Ben jij benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat maakt het schilderij De Vaandeldrager zo bijzonder?

Bo vertelt dat er maar een beperkt aantal werken van Rembrandt over heel de wereld zijn. Het Rijksmuseum probeert zoveel mogelijk van de schilderijen van Rembrandt in Nederland te krijgen én te behouden. Vorig jaar is De Vaandeldrager in Nederlandse handen gekomen en nu gaat het een tour door heel Nederland maken. Iedereen kan dit schilderij van dichtbij bekijken voordat het in de Eregalerij van het Rijksmuseum komt te hangen, vertelt Bo.

Wat maakt het project Rembrandts Vaandeldrager on tour zo speciaal?

''Het is heel leuk is dat het schilderij elke maand in een andere provincie en in een ander museum komt te hangen. Elke provincie vertelt een ander verhaal over De Vaandeldrager. Iedereen ziet hetzelfde schilderij, maar de context die ieder museum eromheen maakt  is elke keer anders''. Als voorbeeld geeft Bo aan dat wanneer De Vaandeldrager in een museum komt te hangen waar al veel 17-eeuwse kunsten zijn, het schilderij hangt tussen zijn tijdsgenoten. Hier, in de Kunstlinie hangt het schilderij in een heel strak en modern gebouw waar normaal gesproken alleen hedendaagse kunst te zien is. Bo geeft hiermee aan dat elke provincie en museum een heel andere invalshoek van het schilderij in de schijnwerpers zet. ''Je hebt één schilderij, maar daar kun je eindeloos verhalen omheen vertellen''. Bo geeft aan dat zij zelf het verhaal zal vertellen als curator, maar een bezoeker zal weer een heel ander verhaal vertellen uit zijn of haar perspectief. Het schilderij krijgt zo verschillende gezichten en dat vindt zij heel bijzonder.

Je ziet allemaal hetzelfde schilderij, maar iedereen vertelt zijn of haar eigen verhaal.

Wat betekent het voor Almere/ de Kunstlinie dat De Vaandeldrager hier een maand lang komt te hangen?

Bo vertelt dat het heel belangrijk is dat kunst & cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een kaartje voor een museum niet al te duur moet zijn. In dit geval neemt het ook de drempel van het reizen weg, vertelt Bo. Je hoeft nu niet meer de trein in te stappen naar Amsterdam. Je kunt nu gewoon in je eigen provincie en als je in Almere woont in je eigen stad gratis het meesterwerk komen bekijken. Bo geeft aan dat initiatieven als Rembrandts Vaandeldrager on tour belangrijk zijn. Het schilderij kon volgens Bo in eerste instantie ook alleen naar de grote kunststeden gaan zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, maar nu gaat De Vaandeldrager naar alle provincies inclusief Flevoland.

Alle provincies zijn even belangrijk als het aankomt op kunst & cultuur.

Hoe is de samenwerking met Leafs tot stand gekomen?

Bo vertelt dat in het kader van "Wat zie jij?" er verschillende manieren zijn hoe je naar De Vaandeldrager kijkt. "Oude kunsten" moeten ook relevant worden gemaakt voor deze tijd. Hoe kijkt een jonge kunstenaar, in dit geval muziekartiest Leafs naar kunst? Daarnaast is Leafs een soort boegbeeld voor de Almeerse muziekscene en daarom heeft de Kunstlinie aan Leafs gevraagd om zijn interpretatie te geven van De Vaandeldrager. 

Oude kunsten moeten relevant worden gemaakt voor deze tijd.

Waarom moet de Flevolander het schilderij komen bewonderen volgens jou?

Bo geeft aan dat het niet zozeer alleen het meesterwerk zelf is, want dat is al bijzonder ansich. Vooral het gesprek aangaan met elkaar en van elkaar leren hoe je naar kunst kijkt, vindt Bo belangrijk. Bo eindigt het interview met het vertellen dat tijdens de openingsdag op 2 september Omroep Flevoland heel de dag aanwezig zal zijn en dat je als bezoeker op de eerste dag ook een gratis college kan volgen van een echte Rembrandt-kenner. Zo kunnen bezoekers die behoefte hebben aan de meer kunsthistorische informatie een gratis college komen volgen.

Het gesprek met elkaar aangaan over kunst is voor mij heel belangrijk.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!