De andere Judas

“Is er iemand? Nu hier. Die durft te zeggen: Mijn naam is Judas.”

De intrigerende monoloog Judas - niet te verwarren met Judas van Astrid Holleeder- gaat over verraad, loyaliteit en schuldgevoel.

De judas in onszelf
Al meer dan tweeduizend jaar is er geen ouder die zijn kind nog Judas noemt. Waarom werd die naam een icoon van verraad? Wilde Judas daadwerkelijk Jezus de dood injagen? En wat waren zijn motieven toen hij de fatale kus gaf?

Judas is nu voor het eerst zélf aan het woord. Hij vertelt ons over grootse plannen om de wereld te verbeteren. Over zijn leven, zijn vriendschap met Jezus, het verraad en de schande. Ook confronteert hij ons met de judas in onszelf. Want waartoe zijn wij in staat als we tot het uiterste gedreven worden?

Figuur Judas komt tot leven
Judas is geschreven door Lot Vekemans, de meest gespeelde Nederlandse toneelschrijver in binnen- en buitenland. "Ik heb een fascinatie voor mensen die centraal staan in een grote geschiedenis, maar die nooit ruimte hebben gekregen om hun deel van het verhaal te vertellen, mensen van wie de stem niet gehoord is. Zo iemand is Judas.

Hij heeft zelf nooit iets mogen zeggen. Ik probeer Judas weer terug te brengen naar de menselijke maat." Justus van Dillen speelt Judas en brengt de historische figuur tot leven; vilein, grappig en ontroerend tegelijkeryijd.

Tekst: Lot Vekemans Regie: Albert Lubbers Spel: Justus van Dillen.

Decorontwerp: Herbert Janse. Lichtontwerp: Roelof Pothuis.

Kostuumontwerp: Dorien de Jonge.

Judas is te zien in de Nederlandse theaters van 6 februari tot en met 13 april 2020 in de Nederlandse thearers. De première is op 14 februari 2020 in Kunstlinie Almere Flevoland. Meer informatie over de voorstelling en de speelijst staat op de website: www.theatergroepsuburbia.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!