Erfgoedcafé over geschiedenis van kunst in de openbare ruimte van Almere

Op 28 januari vertelt voorzitter van Kunstambassadeurs Brans Stassen tijdens het digitale Erfgoedcafé over de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte in Almere tot 2000. Hij geeft een beeld van de avonturen met kunst in de openbare ruimte in twee periodes. De eerste periode omvat de jaren voor 1984 toen de ontwikkeling van Almere in handen was van Projektburo Almere bij de RIJP in Lelystad. In die tijd werden de eerste drie kernen (Almere Haven, Almere Stad en Almere Buiten) ontworpen, gelijk met het omliggende landschap in de buitenruimte. De tweede periode bevat de activiteiten van de kunstadviescommissie van de gemeente.

Stassen werkte 30 jaar als stedenbouwkundige aan Almere. De eerste 12 jaar was hij onderdeel van het Projektburo Almere bij de RIJP. Vanaf 1984 tot 2002 werkte hij voor de gemeente als stedenbouwkundige van Almere Stad. Hij nam toen deel aan de kunstadviescommissie.

Almere werd bedacht in de jaren zeventig van de vorige eeuw: de tijd van de flower power, conceptuele kunst en bewogen beweging. Alles moest anders en om deze nieuwe stad te ontwerpen werd dan ook een multidisciplinair team samengesteld uit louter jonge mensen, de meesten zo uit de collegebanken. Vanaf het eerste begin is nagedacht over hoe (beeldende) kunst een rol zou kunnen krijgen in deze nieuwe stad. Er is zelfs een poging gedaan om een kunstenaar te betrekken in het stadsontwerp. Naast de uitgebreide collectie kunstwerken in de openbare ruimte zijn er bijvoorbeeld veel straten vernoemd naar kunstenaars uit de muziek, de literatuur, de film, en de dans.

Praktisch
Het digitale Erfgoedcafé start donderdag 28 januari om 19:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Toegang is gratis. Geïnteresseerden melden zich van tevoren aan via archeologie@almere.nlof geven zich op via het facebookevenement. Via de mail ontvangen zij een uitnodiging om deel te nemen aan de bijeenkomst. Benodigd: computer, tablet of telefoon met microfoon indien men vragen wilt stellen.
Let op: de Erfgoedcafé’s worden opgenomen. Wilt u niet in de opname komen? Zet dan uw camera uit.

Erfgoedcafé’s
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert het Erfgoedhuis een avond over erfgoed in Almere. Erfgoed gaat niet alleen over het verleden of over spullen. Het gaat ook om wie we worden en wie we zijn. Tijdens deze avonden besteden we aandacht aan tradities, gebruiken, architectuur, stedenbouw en meer. Vanwege de huidige richtlijnen rondom het coronavirus vindt het Erfgoedcafé digitaal plaats.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!