Harig hyperrealisme in solotentoonstelling Valentina Gal

Kunstenaar Valentina Gal brengt de wondere werelden van hondenshows, wellnesscentra en furry fandom samen in solotentoonstelling Cracks of Deviancy. Vervreemdende en aaibare installaties tonen een sensuele hyperrealiteit. Gal combineert video met sculpturen, kunstbont, beddengoed, licht, geur en audio en verleidt zo alle zintuigen in een totaalervaring. Cracks of Deviancy opent op zaterdag 14 maart bij Corrosia Theater, Expo & Film in Almere en is te zien t/m 7 juni 2020.

Perfecte werelden
Gal doet verregaand onderzoek naar werelden die vaak verborgen zijn voor het grote publiek. Door onderdeel te worden van een subcultuur met een specifieke, soms monomane interesse, wordt Gal één van hen. Zo creëerde ze haar eigen fursona in de wereld van het mediaschuwe furry fandom, een fysiek of virtueel alter ego in de vorm van een antropomorfisch dier. Met de Irish Softcoated Wheaten Terriër van haar ouders won ze zelfs de eerste prijs in een hondenshow. De ongelooflijke dingen die ze meemaakte in het wellnesscentrum waar ze werkte, laat ze vertellen door de beelden die de saunatuin 25 jaar decoreerden. Door technieken als deepfake en digitale animatie te combineren met een verleidelijke beeldtaal en elementen vol (kunst)historische betekenis, creëert Gal werelden die hyperrealistisch zijn –  simulaties van de werkelijkheid, zó echt dat het haast eng is. Hiermee reflecteert ze op de perfecte, maar verstoorde realiteit die we voorgeschoteld krijgen in dit tijdperk van gemanipuleerde werkelijkheid, social media en fake news.

Jong Talent
Gal studeerde in 2017 af aan de Arnhemse kunstacademie ArtEZ en viel op met haar installatie Best of Breed. Het werk werd genomineerd voor de TENT Academy Awards, en al tijdens haar afstudeerjaar sleepte Gal meerdere uitnodigingen voor exposities in de wacht. Zo was haar werk te zien bij Galerie Ron Mandos, Expoplu, Garage Rotterdam, op Art Rotterdam en tijdens TodaysArt. In 2019 ontving Gal een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds. 

 

Info
Cracks of Deviancy is gratis te bezoeken van di t/m vrijdag tussen 12 en 17 uur.
Curator: Fleurie Kloostra
Meer informatie op www.corrosia.nl.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!