Kadir van Lohuizen brengt de klimaatcrisis dichterbij in Kunstlinie Almere Flevoland

Kunstlinie Almere Flevoland presenteert vanaf 25 januari 2020 in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum de indrukwekkende beelden van journalist en kunstenaar Kadir van Lohuizen in de tentoonstelling Hoogtij(d). De foto’s en films geven een kraakhelder beeld van de klimaatcrisis en de noodzaak om in actie te komen.

Kadir van Lohuizen reist de wereld rond om de gevolgen van de klimaatcrisis vast te leggen. Hiermee laat hij zien dat we het niet hebben over een crisis die ver in de toekomst ligt, maar zich nu al aan het voltrekken is. In Bangladesh moesten al 6,5 miljoen mensen vluchten voor het water en werkt men aan een ambitieus deltaplan. Miami is een ander goed voorbeeld. De verwachting is dat in 2060 gestart moet worden met het evacueren van Miami Beach, maar op dit moment wordt er nog altijd doorgegaan met bouwen alsof er niets aan de hand is. Wanneer we de omvang van de verwoestende problematiek nog enigszins willen inperken, moeten we nu in actie komen.

Het is nu nog relatief makkelijk voor de gemiddelde Nederlander om de kop in het zand te steken over de onomkeerbaarheid van de situatie. Zelfs in een waterstad als het ruim onder NAP-gelegen Almere, waar de kwetsbare relatie tussen mens en water dagelijkse realiteit zijn. Het is volgens Van Lohuizen niet de vraag of, maar wanneer het komt, ook in Nederland. De Kunstlinie daagt je uit de confrontatie aan te gaan en bewust je koers te bepalen. De Almeerse kunstinstelling heeft hierbij veel aandacht voor de jongere generaties die zich de luxe van het ontkennen een stuk minder makkelijk kunnen permitteren.

Kadir van Lohuizen
Kadir van Lohuizen (1963) is fotojournalist en meervoudig winnaar van World Press Photo-prijzen en van de Zilveren Camera. Politieke en maatschappelijke thema’s staan centraal in zijn werk. Hij publiceert onder andere in de New York Times, Washington Post, Time, Paris Match, Stern en andere bladen. Recent zond de NPO zijn vierdelige documentaireserie Na ons de zondvloed uit.

Hoewel de beelden van Kadir van Lohuizen in eerste instantie ook de pracht en kracht van Moeder Natuur weergeven, is de urgentie die onmiddellijk voelbaar is niet te ontkennen. Hoogtijd dat we de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel belichten en de klimaatcrisis bespreekbaar maken.

Het Scheepvaartmuseum
Om de klimaatcrisis bespreekbaar en inzichtelijk te maken hebben Kunstlinie Almere Flevoland en Het Scheepvaartmuseum de handen ineen geslagen. Hoogtij(d) in de Almeerse Kunstlinie is gelijktijdig te zien met de tentoonstellingen Strijd om het ijs en Rijzend water in het Amsterdamse museum. Dankzij deze bijzondere samenwerking geeft een bezoek aan beide locaties samen een zeer compleet overzicht in het verleden, heden en toekomst van de klimaatcrisis. Zo krijgt men in Strijd om het ijs de kans om maar liefst 400 jaar Nederlandse ontdekking en exploitatie van het Noordpoolgebied uit te pluizen. Die zucht naar het opzoeken van de grenzen van wat mogelijk is, zet zich voort in Rijzend Water en Hoogtij(d) in heden en toekomst. Kunnen wij het tij nog keren of zet de mensheid dit schadelijke patroon voort?

Kunstlinie Almere Flevoland
Kunstlinie Almere Flevoland is het culturele hart van Almere: een ontmoetingsplaats waar mensen samen kunnen genieten van theater, beeldende kunst, muziek, architectuur, dans, workshops, discours, eten en drinken. De programmering is pluriform, eigentijds en wil inspireren en activeren.

Met Hoogtij(d) wil de Kunstlinie inzichtelijk maken hoe een groot complex onderwerp als de klimaatcrisis zich verhoudt tot ieders eigen leefwereld. Wat kun jij eigenlijk zelf bijdragen aan de oplossing voor de klimaatcrisis?

Het is alom in het nieuws: jongeren zijn het gebrek aan klimaatmaatregelen zat en eisen actie. In de expositie, vormgegeven door het gerenommeerde bureau Kummer & Herrman, krijgt de jeugd een nadrukkelijke stem. Waar kan hun wake up call beter klinken dan in de jonge waterstad Almere én in de expositieruimtes van Kunstlinie Almere Flevoland die een weidse blik bieden op het aanpalende Weerwater? 

Hoogtij(d) is te zien van 25 januari t/m 10 mei 2020 in Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10 in Almere. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00. Meer informatie vindt u op de volgende websites: www.kaf.nl, www.hetscheepvaartmuseum.nl en www.noorimages.com/kadir-van-lohuizen

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!