Kunstwerk Iwan Smit bij Station Almere Centrum

Naast de hoofdentree van het vernieuwde station Almere Centrum hangt een nieuw kunstwerk. De nieuwe passage, die het busstation met het Stationsplein verbindt, wordt verlicht door het lichtkunstwerk Stad op waterspiegel van Iwan Smit. Het kunstwerk vertelt het verhaal van Almere en is onderdeel van de Zeegroene Loper, de nieuwe kunstroute in Almere Centrum. 

Almere heeft een unieke historie; de stad die op de zeebodem is gebouwd. Er zijn maar weinig steden die dit kunnen claimen. Almere geeft hier met de Zeegroene Loper, een kunstroute die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt, invulling aan. In samenwerking met concept ontwikkelingsbureau Mothership BV, onder andere bekend van de Markthal in Rotterdam, zijn voor de Zeegroene Loper al verschillende kunst en culturele projecten in het stadscentrum gerealiseerd. 

Tijdens de herontwikkeling van de voormalige Stationsoffices op het Stationsplein, besloot Kroonenberg Groep een kunstwerk toe te voegen in lijn met de Zeegroene Loper. Samen met Mothership en gemeente Almere is hiervoor een opdracht geformuleerd die past in het beeld rond het station.

Het werk van Iwan Smit laveert tussen zware thema's en lichtvoetigheid, vaak resulterend in kleurrijke werelden met een duistere twist. Voor Stad op waterspiegel liet hij zich inspireren door de herkenbare waarden van Almere, variërend van de skyline aan het Weerwater, de mascotte Ally de Aap van voetbalclub Almere City en het onmisbare water en groen. 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!