Narratives of nature

Tijdens de Covid- 19- pandemie hebben we de natuur herontdekt. We gingen massaal de paden op, de lanen in, snakkend naar een beetje bewegingsvrijheid. En wat was dat fijn! Meer dan ooit werden we ons bewust van onze natuurlijke omgeving, meer dan ooit zagen we de schoonheid. In de tentoonstelling Narratives of Nature brengt curator Fleurie Kloostra zeven kunstenaars bijeen die ons, op geheel eigen wijze, opnieuw laten kijken naar de natuur. Narratives of Nature opent zaterdag 19 juni bij Corrosia Theater, Expo & Film in Almere en is te zien t/m 16 oktober 2021.

Met werk van Joeri Borst I Sarah Carlier I Bonno van Doorn I Julia- Beth Harris I Ai Hashimoto I Lisa Maartense en Michèle Matyn.

Natuur als kunst, of kunst als natuur?
Al langer zag Fleurie Kloostra met name jonge kunstenaars zoeken naar nieuwe wegen om hun beroepspraktijk te vestigen in een, al voor Covid-19, veranderend en complex landschap. Onder met name jonge kunstenaars signaleerde zij ook de wens om – geheel in de maatschappelijke trend van ontspullen, tiny houses, urban gardening en klimaatbewust eten – met duurzame middelen te werken en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Er ontstond een hernieuwde interesse in natuurlijke materialen en ambachtelijke technieken om het arsenaal aan artistieke uitdrukkingsmogelijkheden uit te breiden. De kunstenaars laten ons door hun ogen verborgen verhalen ontdekken, soms concreet en confronterend, soms symbolisch en poëtisch. Steeds krijgt de natuur een andere betekenis, telkens onthult zij nieuwe informatie, over haar eigen geschiedenis en die van de mensen die haar betreden. En keer op keer dringt de vraag zich op: is dit kunstwerk van de kunstenaar of van de natuur? Narratives of Nature presenteert zo een herwaardering van onze natuurlijke omgeving, een uitnodiging tot bewustzijn van onze verbondenheid met en verantwoordelijkheid voor de natuur. Want als we die zo belangrijk vinden, waarom zorgen we er dan zo slecht voor?

Deelnemende kunstenaars
In de expositie laten zeven kunstenaars ons de natuur telkens op een andere manier bekijken en beleven. Al zo lang de mens bestaat, wordt de natuur in lyrische bewoordingen bezongen. De poëzie van Julia-Beth Harris is stevig geworteld in deze traditie, speciaal voor deze tentoonstelling heeft de spoken word kunstenaar een nieuwe tekst geschreven. Joeri Borst toont in zijn fotowerk de natuur in haar essentiële, intrinsieke schoonheid en als ruimte voor bezinning en balans. Wandelend door het Haagse Bos kreeg visual artist Sarah Carlier oog voor de fascinerende, telkens transformerende sculpturen van takken, boomstammen en mos die haar collega-bosgebruikers – ‘anonieme kunstenaars’ – achterlieten. De sporen van menselijk, dierlijk en plantaardig leven die Lisa Maartense in de natuur vindt, krijgen nieuwe betekenis in de beeldende vertalingen die zij creëert met achtergelaten materialen en objecten. Voor stadsmens Bonno van Doorn werd de natuur tijdens de coronacrisis bouwmarkt, supermarkt, studio en thuis in één. Gewapend met wat handgereedschap ging hij als jager-verzamelaar op pad en maakte works-in-progress met materialen variërend van dennenhout tot konijnenkeutels.

Behalve als onuitputtelijk reservoir van materialen speelt de natuur ook de rol van tastbaar geheugen. In haar indrukwekkende installatie gebruikt Michèle Matyn het volksverhaal van de Jenny Haniver, een figuur dat Antwerpse zeelieden in de zestiende eeuw maakten met het gedroogde en gemummificeerde karkas van een rog. Matyn offert de Jenny Haniver terug aan de zee in een poging het evenwicht tussen mens en natuur te herstellen.

Die geschonden balans keert in het veelzijdige werk van Ai Hashimoto terug. De zandsculptuur die tijdens een rituele performance wordt opgebouwd is de weerspiegeling van haar herinnering aan het vernietigende natuurgeweld van de tsunami die delen van Japan in 2011 overspoelde, én de veerkracht van de natuur die daarna weer opkwam. Om haar innerlijke balans te bewaren tijdens de coronacrisis – ook een soort natuurramp – maakte zij een twintig meter lange tekening.

Info
Narratives of Nature is gratis te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur Elke zaterdag vinden om 13.00 en 15.00u gratis rondleidingen plaats. Tijdens de opening op zaterdag 19 juni zal spoken word artist Julia-Beth Harris om 15.00 uur een tekst voordragen die zij schreef speciaal voor Narratives of Nature. Om 16.30 zal er een performance plaatsvinden door Ai Hashimoto.

Let op! Een tijdslot reserveren is verplicht en kan via www.corrosia.nl of volg ons via Facebook of Instagram. Curator: Fleurie Kloostra

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!