Opening Verspillingsvrije Tentoonstelling Nieuwe Bibliotheek

Op maandag 8 januari is de Verspillingsvrije Tentoonstelling door wethouder Jesse Luijendijk geopend in de Nieuwe Bibliotheek. Van september tot december 2023 hebben 350 leerlingen van 5 Flevolandse technasium-scholen gewerkt aan het thema voedselverspilling. Hun ideeën zijn de hele maand januari te vinden op de jeugdafdeling van de bibliotheek. 

Een kwart van al het geproduceerde voedsel in Nederland wordt jaarlijks verspild. Per persoon gooien we gemiddeld 8,9 procent van onze aankopen weg en dat loopt op tot zo’n 138 euro per persoon per jaar. Het is voedselverspilling om tot 2030 met 50 procent te reduceren ten opzichte van 2015. Er is een daling zichtbaar, maar er is nog veel werk te verzetten om de 50 procent te behalen (bron: Samen Tegen Voedselverspilling). De leerlingen zijn gevraagd door de Gemeente Almere, Aeres Hogeschool en Flevo Campus om te onderzoeken hoeveel bij hen thuis wordt verspild en om hulpmiddelen te ontwerpen die kunnen bijdragen aan een vermindering van de voedselverspilling thuis.

Van moderne koelkast tot keurmerk of eetplanner, stuk voor stuk zijn het inspirerende voorbeelden waarmee voedselverspilling thuis verder kan worden teruggedrongen. Wethouder Luijendijk prees het werk van de leerlingen en benoemde dat hij het belangrijk vindt dat er aan bewustwording rondom thema’s als voedselverspilling gewerkt wordt. The Waste To Success, het projectbureau dat zich inzet voor vermindering van voedselverspilling, organiseerde de kick-offs en het slotevent voor de leerlingen. Met onder andere workshops van geredde groenten brengen ze vol enthousiasme jongeren vaardigheden bij om verspilling tegen te gaan. Tijdens de opening benoemden zij hoe belangrijk het is dat mensen weer de waarde van eten gaan inzien. 

Vanaf deze week is de tentoonstelling te bezoeken in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad (2e etage, jeugdafdeling). Via een QR-code kunnen bezoekers meedoen op hun eigen device aan een quiz en hun ideeën tegen voedselverspilling achterlaten.
De tentoonstelling is tot eind januari te bezoeken.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!