Start van een nieuwe cultuurervaring in de tijden van corona

Op 4 september gaat er in Almere een nieuwe concertserie van start – Nieuw Podium Klassiek Almere. Deze nieuwe serie biedt u een heerlijk moment van luxe na een drukke, hardwerkende week en het is ook nog eens bij u om de hoek! Daarnaast is het niet alleen een fantastisch muzikaal uitje, maar ook een complete sociale- en culinaire ervaring met een gezellige borrel achteraf waar u zich corona-proof kunt mengen met de musici. Deze internationaal geprezen top-musici komen op uitnodiging van violist en artistiek leider Igor Ruhadze speciaal voor u naar Almere toe.


Nieuw Podium Klassiek Almere
Goed nieuws voor de klassieke muziek liefhebbers, die zo lang geen concerten hebben mogen en/of kunnen bezoeken. Want er wordt een nieuwe concertserie gelanceerd in Almere! Wij willen een positief geluid in deze onbeschrijfelijke tijden laten horen.

Het idee om de Friday Night Classical Music-serie te organiseren was nog vóór de pandemie in de achtertuin van Igor Ruhadze geboren. Op een dag maakte hij een lekkere barbecue met zijn vrienden en deelde hij zijn recente opnames onder het genot van een glaasje wijn. Toen klonk er een gezamelijke gedachte: “Wat een geweldige manier om het weekend te starten! Muziek, een hapje en een drankje - genietend van elkaars gezelschap.”
Toen alles bergafwaarts ging door de corona-crisis en zo ongeveer alle concerten ineens waren geannuleerd, kwam dan ook eindelijk het moment om deze gedachte om te zetten naar werkelijkheid.
 

Formaat
20:00 – 21:00 Klassiek concert gepresenteerd door Igor Ruhadze

21:00 – 22:30 Borrel en meet-and-greet met de musici

(*LET OP: corona-proof, alle maatregelen worden altijd nageleefd)
 

Locatie: Het Missie centrum ‘De Wegwijzer’ in Almere
 

Belang voor de stad Almere
Dit nieuwe project heeft een hele belangrijke toegevoegde waarde binnen het bestaande culturele aanbod in Almere. Er gebeurt namelijk relatief gezien weinig in de stad op het gebied van klassieke muziek. Het is dan ook geen verassing, dat men daarom vaak naar Amsterdam reist om concerten en evenementen bij te wonen. Ook zal het dit najaar waarschijnlijk weer/ nog steeds een risico zijn voor velen om te reizen. Maar niet getreurd, want nu komen fantastische internationale artiesten regelmatig naar Almere toe, zodat ú geen gebruik van het openbaar vervoer hoeft te maken. Gewoon heerlijk genieten in uw eigen stad!

Programma
De Friday Night Classical Music-serie wordt op 4 september feestelijk geopend met de zeer bekende en geliefde “Vier jaargetijden” van Vivaldi, die tot één van de populairste werken uit de klassieke muziek behoort. De serie zal in dezelfde trend worden voortgezet met een kleurrijk pallet van populaire, originele en interessante stukken, die uitgevoerd zullen worden door internationaal gerenommeerde musici, die allen staan te popelen om voor een nieuw publiek in Almere te kunnen spelen.

Samen zullen zij met hun muziek de concertruimte kleuren met o.a. romantische werken voor solo-piano uitgevoerd door Nicolas van Poucke; het Erasmus Trio, die zeer bekende melodieën zal spelen reikend van Tchaikovsky tot Piazzolla; het barok ensemble Violini Capricciosi, die op haar beurt zal schitteren op authentieke instrumenten en de geweldige Elnara Muermans, die een origineel programma voor zang en accordeon zal brengen. Daarnaast worden natuurlijk ook de jonge talenten van Almere gepresenteerd. Deze toekomstige virtuozen beheersen hun instrumenten (al op 12 en 15 jarige leeftijd) op voortreffelijk niveau. Ze zullen muziek uit verschillende periodes laten horen - van Bach t/m de 20ste eeuw met briljante, frisse en jeugdige interpretaties.

Igor zal tijdens de concerten met de musici in gesprek gaan en hij laat ieder zijn/ haar persoonlijke verhaal vertellen. Na afloop, tijdens de borrel, kunt u de musici zelf ontmoeten én genieten van heerlijke culinaire traktaties, die bereid zullen worden door de Beheerder van het Missie Centrum. Hij is op zijn beurt weer een voormalige virtuoos in de keuken. En als kers op de taart worden ook de verzorgingstehuizen in Almere blij gemaakt met een live-stream van alle concerten.  

Igor Ruhadze: “Als professioneel musicus voelde ik als één van de eerste de gruwel van de pandemie. Niet alleen door de abrpute annulering van alle concerten, maar ook door de risico’s, die het met zich meebracht en de gezondheid van mijn vrienden, familie en collega's. Ik realiseerde mij dan ook dat we alleen door samen te werken met elkaar uit de crisis kunnen komen. We zijn namelijk allemaal zwaar getroffen: sociaal, emotioneel, financiëel en professioneel. Daarom wil ik deze reeks concerten organiseren – om musici te ondersteunen en mensen een hart onder de riem te steken met een hartverwarmend en gezellig evenement”.

Over Igor Ruhadze
Igor Ruhadze begon zijn carrière als solo-violist op 12-jarige leeftijd. Hij studeerde cum laude af aan het ‘Tchaikovsky’ Conservatorium in Moscow als solo-violist, en later ook cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam als specialist in de Oude Muziek. Igor  woont sinds 1999 in Nederland en is winnaar van verschillende internationale vioolconcoursen, zoals o.a. het bekende Internationale ‘Vioolconcours Locatelli’ in Amsterdam; ‘Taneyev International Chamber Music Competition’ in Moskou en ‘Musica Antiqua’ Competition in Brugge.

Sinds 1996 heeft hij jarenlang viool gedoceerd aan het Conservatorium van Moskou en de Moscow ‘Central Music School for Young Talent’. In 2006 werkte hij als gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Ook toert hij tot op heden de wereld rond als solist met verschillende orkesten en ensembles met divers vioolrepertoire van de renaissance t/m de moderne muziek. Hij treed op de meest prestegieuse podia op als solist, waaronder ook het Concertgebouw Amsterdam.
Sinds 2007 leidt Ruhadze het ensemble Violini Capricciosi. In samenwerking met het welbekende label ‘Brilliant Classics’ hebben ze fantastische opnames gemaakt, waaronder de unieke Complete Locatelli Edition (21 CD’s) valt, die veel lovende reacties heeft ontvangen. In januari 2020 werd een complete verzameling van vioolconcerten van J.M. Leclair uitgebracht door Igor en Violini Capricciosi.

Musici
Igor Ruhadze & Ensemble Violini Capricciosi; Nicolas van Poucke; Erasmus Trio; VIGMA Soloists; Jonge Talenten: Andrej van Brakel (15 jaar) en Elizabeth Ruhadze (12 jaar); Elnara Muermans en The New World Quartet.


Voor het project ‘Nieuw Podium Klassiek Almere’ zijn de volgende fondsen aangeschreven:

Cultuurfonds Almere

PBC Flevoland

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!