Suburbia draagt brief Etty Hillesum voor in Nationaal Verzetsmonument

Theatergroep Suburbia draagt bij de Dodenherdenking op 4 mei een brief van de Joodse Etty Hillesum voor in het Nationaal monument Bos der Onverzettelijken in Almere. De voordracht vindt plaats in het kader van Theater na de Dam, de Nederlandse theatermanifestatie die jaarlijks plaatsvindt op de avond van de Nationale Dodenherdenking. Omroep Flevoland zendt de voordracht in Almere live uit.

Etty Hillesum (1914-1943) kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. Naast haar dagboek liet zij ook vele indrukwekkende brieven na. Haar werk geeft inzicht in de innerlijke veranderingen die zij als jonge joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog doormaakte. Persoonlijk en intiem werk met een grote literaire kwaliteit.

“De brieven van Etty Hillesum hebben een grote betekenis voor het heden, het hier en nu. Juist daarom gedenken wij in Almere en Flevoland,” vertelt artistiek leider van Suburbia en regisseur Albert Lubbers. “Door verhalen door te geven, kan het historisch besef levend gehouden worden - zodat iedereen ervan doordrongen blijft dat zoiets verschrikkelijks nooit meer mag gebeuren. Om stil te kunnen staan bij de vraag ‘hoe te leven met elkaar?’ Een vraag die ook in onze jonge stad Almere nog elke dag actueel is.”
 
‘Brief uit Westerbork’ is onderdeel van het volledige herdenkingsprogramma in het Bos der Onverzettelijken. Actrices Hanne Arendzen, Oda Spelbos en Nazanin Taheri lezen de brief voor die op 24 augustus 1943 in kamp Westerbork werd geschreven. De regie is in handen van Albert Lubbers. De voordracht start om 20.30 uur en wordt live uitgezonden door Omroep Flevoland.
 
Het programma maakt deel uit van Theater na de Dam, het landelijke initiatief op 4 mei van theatermakers en artiesten in heel Nederland. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking worden voorstellingen of lezingen georganiseerd die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie: www.theaternadedam.nl

De voordracht wordt georganiseerd door Theatergroep Suburbia in samenwerking met Stichting Bos der Onverzettelijken, Omroep Flevoland, Theater na de Dam en Uitgeverij Balans.
 
Meer informatie op www.theatergroepsuburbia.nl. Het volledige herdenkingsprogramma in het Bos der Onverzettelijken via: www.bosderonverzettelijken.nl. Dochtergezelschap Theatergroep SubSub speelt en kookt in het kader van Theater na de Dam op 4 mei ‘De smaak van de oorlog’, waarin jongeren gerechten koken voor ouderen. Meer info via www.subsub.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!