YAH Tours brengt experimentele architectuur Almere dichtbij

You Are Here Tours, onderdeel van Kunstlinie Almere Flevoland, startte in 2018 met architectuur tours door de eigen achtertuin: Almere. Inmiddels is uitbreiding van het aanbod op zijn plaats. Almere groeit, bloeit en bouwt namelijk gestaag door. De jongste stad van Nederland heeft op het gebied van moderne, vooruitstrevende en spraakmakende architectuur een schat aan bezienswaardigheden te bieden. De nieuwe YAH Tours richten zich vooral op de vele experimentele wijken die Almere rijk is én op de vergroening die momenteel gaande is. Almere staat ook niet zonder reden op nummer 1 op de lijst European New Towns. YAH Tours wil met het nieuwe aanbod aan tours al het moois van Almere laten zien aan iedereen die geïnteresseerd is experimentele architectuur.

Almere is vernieuwer
In 1975 begon de stad Almere from scratch vanaf een drooggelegde zeebodem. Sindsdien staat de stad in binnen- en buitenland regelmatig in de belangstelling als het gaat om architectuur. De experimentele wijken die de afgelopen decennia verrezen zijn soms kleine werelden op zich, dat maakt deze wijken met recht bijzonder. Een paar tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn De Eenvoud (derde experimentele wijk in Almere uit 2008). Adri Duivesteijn, toenmalig wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen, zei: ,,Het project symboliseert waar Almere voor staat: architectuurvernieuwing, ruimte voor innovatie en verrassende initiatieven en experimenten.” Ook De Realiteit, een wijk voor ongewoon en duurzaam wonen, is een bezoek meer dan waard. Deze wijkt stamt weliswaar ‘al’ uit 1986, maar het nu zo belangrijke begrip ‘duurzaamheid’ stond destijds bij de realisatie van dit vooruitstrevende Almeerse project al bovenaan de agenda. Anno 2020 uit de verdere doorvoering van duurzaam bouwen zich in Almere onder andere in het Tiny House-buurtje, Almere Duin en de ontwikkeling van de nieuwe wijk Oosterwold (recent gestart). Oosterwold wordt gebouwd zonder enig stedenbouwkundig plan en dat is uniek in Nederland!

Een frisse kijk op groen
Naast duurzaam bouwen en wonen krijgt openbaar groen ook steeds meer ruimte in deze zich alsmaar ontwikkelende stad. Groene plekken waar alle inwoners en bezoekers, van het centrum en daarbuiten, kunnen ontspannen en hun frisse lucht op een duurzame manier kunnen inademen. Een goed voorbeeld van vergroening is de herinrichting van de Esplanade: nu nog een betonvlakte, tussen de stad en Kunstlinie Almere Flevoland, volgend jaar een oase en een nieuwe hangout voor iedereen. Een ware groene metamorfose. Ook de openbare ruimte van het eerder genoemde Oosterwold zal grotendeels worden ingericht op een groene manier: onder meer erfafscheidingen van water en struiken en een gemeenschappelijke moestuin. Almere zet in op groen, voor nu en de toekomst.

Nieuwe YAH Tours: Oosterwold Experience, Nobelhorst en Engelse tours
YAH Tours brengt Almeerse architectuur dichterbij. Beter gezegd: YAH Tours brengt iedereen die dat wil tot in de (experimentele) wijken. Er is zoveel ruimte voor verschillende wensen, dus is er een breed aanbod aan tours. De Oosterwold Experience en Nobelhorst zijn nieuw en het boeken meer dan waard. Zie Almere van een andere kant: groen en zonder plan of dorps en lieflijk.  En omdat er steeds meer toeristen naar Almere komen worden twee tours nu ook in het Engels aangeboden: Tour the City en een tour door Kunstlinie Almere Flevoland.

Informatie over YAH Tours
De tours vinden regelmatig plaats. Voor alle actuele informatie over de tours, ga naar www.kaf.nl/youareheretours. Of neem contact op en vraag naar de opties voor maatwerk.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!