De walk-in-closet van Almere

De meeste steden kennen een rijke geschiedenis aan verfrissende modeverhalen en kledingstijlen. Hoe zit dit bij een jonge stad als Almere? Welke Almeerders maken impact? Kent de jongste stad van Nederland een eigen ‘dracht’, een eigen stijl? En hoe domineert Almere steeds meer in de modescene?

De walk-in-closet van Almere is de allereerste tentoonstelling waarin vanuit een mode-lens wordt gekeken naar de stemmen uit deze stad. In samenwerking met ‘Kunst is Leuk’ en MC-er 4Shobangers cureert Roberto Luis Martins de expo waarin een breed Almeers modetalent getoond wordt. Van intrigerende designs tot aan opvallende kledingstijlen; en van bijzondere kledingverzamelingen tot aan iconische stijlitems van internationaal erkende rappers uit de stad.

Stemmen uit de stad
In deze fictieve inloopkast maak je kennis met de huidige Almeerse mode-scene. Intrigerende looks van verschillende type makers gaan hier met elkaar in dialoog. Welke verhalen delen deze makers? Hoe onderscheiden ze zich ten opzichte van elkaar? En kan je al spreken over een Almeerse ambacht? Thema’s als duurzaamheid, erfgoed, en ambacht worden in deze ruimte uitgelicht, met makers als Knitwear Lab en Based Universe tot aan Unravelau en Kasper Jongejan.

Behalve makers, geeft de expo licht aan dragers uit de stad. Van influencers en skaters tot punkers en afrofuturisten. Een breed palet aan bewoners tonen hier hun uitgesproken stijl. Is er al een Almeerse stijl? En wat vertellen deze stijlen over de diverse Almeerse identiteit?

Ally’s Hiphop
Naast makers, dragers en verzamelaars, toont de expo ook de iconische stijlitems van erkende Almeerse Hiphop-artiesten. Want - een van de grootste en erkende namen komen uit Almere: van Ali B tot Keizer en van Sevn Alias tot Dopebwoy - allen die met hun iconische stijl de toon bepalen van de laatste mode, binnen en buiten Nederland. Geselecteerd door MC-er 4Shobanger cureerde de Almeerder het onderdeel waarin iconische stijlitems getoond worden; van de exclusieve New Era-pet van Ali B en skibril van Leafs tot aan Dopebwoy’s welbekende planga van Cartier.

Almeerder Roberto Luis Martins is gepassioneerd curator en onderzoeker. Roberto heeft een bijzondere belangstelling voor thema's als identiteit en dekolonisatie en gaat door middel van verfrissende tentoonstellingen op zoek naar verhalen waarin mode en verbinding de rode draad zijn.

MC 4SHOBANGERS, is een bekend gezicht in de muziekwereld. Deze ambitieuze creatieveling uit Almere, heeft een oog voor talent en is naast muziek, ook  bekend van zijn eigen succesvolle podcast ‘We in here’.

 ‘Kunst is Leuk’ is een initiatief van twee Almeerse kunstenaars, Anke Portier en Foktje Verhoef. Door het organiseren van beeldende kunst evenementen vanuit een leegstaand winkelpand in het centrum van Almere, creëren zij laagdrempelige belevingen met werk van lokale makers en organisaties.

‘De walk-in-closet van Almere’ is van 16 september tot en met 31 oktober 2021 te zien bij exporuimte Kunst is Leuk aan de Schutterstraat 17 (Almere Centrum). Ook is op dat moment een mini-expo te zien De Nieuwe Bibliotheek in Almere-Stad, waar de dragers uit de expo centraal staan. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Almere, Provincie Flevoland,

VSB-fonds en stichting Anke & Foktje Take Over @kunstisleuk-036www.ankefoktjetakeover.nl

 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!