Magical Dan Nhi van Ngo Hong Quang

Voorstelling: Magical Dan Nhi van Ngo Hong Quang
Plaats: Goede Rede Kerk
Datum: 26 januari 2019
Sterren: ★★★★★
Reporter: Ym de Roos

Kerk Goede Rede staat bekend om de goede akoestiek. Er worden dan ook regelmatig (klassieke) concerten georganiseerd door de stichting Goede Rede Concerten. Altijd van goede kwaliteit en soms excellent. Afgelopen zaterdag kwam er zo’n diamant langs. Muzikant Ngo Hong Quang is specialist op klassieke Vietnamese snaarinstrumenten en koperen mondinstrumenten en hij zingt erbij met een stembereik van vier octaven. Hij leerde het vak als kind in zijn moederland maar studeerde composities in Den Haag. Hij is een muzikant van wereldformaat die optreedt voor volle zalen over de hele wereld. In Almere gaf hij in het kapelletje een intiem concert voor liefhebbers.

Het was fenomenaal, een combinatie van oeroude muziek op een éénsnarig instrument en een eigen compositie op een uniek soort ronde zonneschijf trommel met 13 snaren

De mondinstrumentjes zijn van brons en worden bespeeld als een kazootje, een combinatie van luchttrillingen en mondvorming. Voor dit instrumentje zijn liefdesliederen gecomponeerd  die worden gefluisterd, dat kan in alle talen. Bergbewoners in Vietnam gebruiken de klank van hun stem om elkaar over grote afstanden boodschappen door te geven, dit lijkt wel op jodelen. In Vietnam zijn meer dan 50 subculturen, talen en muziekstijlen en Ngo Hong Quang heeft er zijn missie van gemaakt om hier meer bekendheid aan te geven. Ook in Almere. Het siert de organisatie van de Goede Rede concerten dat ze de moed hebben om zeldzame parels als Quang op te nemen in de programmering.

Recensie: 

Vijf sterren ★★★★★

Over de cultuurreporter

"Zo lang ik mij kan herinneren ga ik gemiddeld twee keer per week naar een (amateur) theatervoorstelling, museum, concert of film.  Ook in Almere, waar meer dan genoeg aanbod is, zo veel zelfs dat je vaak een keuze moet maken. Ik ben vriend van Suburbia en van het AJSO, lid van de Theaterkijkclub, lid van de bieb (Filmzaal), ik zing in een koor (met optredens) en ga ook veel buiten de stad naar voorstellingen elders. Mijn kinderen wonen in de randstad, mijn familie in Friesland en ook daar ga ik regelmatig naar voorstellingen. Nogal wat mensen die ik ken doen aan amateur toneel of zang en nodigen me uit om te komen kijken. Flevoland is rijk aan theater- en zanggezelschappen, in alle dorpen en steden is wel wat. Ook daar ga ik naar toe. Ik probeer altijd goedkope kaartjes te krijgen voor try-outs, doe mee aan verlotingen voor gratis kaartjes, heb een filmabonnement en maak gebruik van kortingsaanbiedingen. Dus ik hoef me nooit te vervelen en hou de kosten binnen de perken. Mijn kleindochter is nu twee en nog even en ze kan mee naar kindervoorstellingen en jeugdfilms. Ik verheug me er nu al op. Sinds mijn man is overleden ga ik alleen op stap. In het begin nodigde ik altijd iemand uit om met me mee te gaan maar dat hoeft niet want je komt altijd bekenden tegen. Wel denk ik dat nog te weinig mensen gebruik maken van het prachtige culturele aanbod in Almere. Voor alle smaken, leeftijden en portemonnees is er wel wat en veel is gratis toegankelijk. De klacht is vaak “ik wist het niet”. De site UitinAlmere is dus een gat in de markt en ik hoop dat velen gebruik maken van de informatie op de site, ook toeristen.

Check nog meer cultuurreports

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!