Het Zwanenmeer

Voorstelling: Het Zwanenmeer
Plaats: KAF
Datum: 12 november 2019
Sterren: ★★★★☆
Reporter: Joey van der Ven

Ik ben Joey van der Ven, geboren in Amsterdam en getogen in Almere. Samen met mijn verloofde heb ik dinsdag 12 november het Zwanenmeer bezocht. Dit klassieke ballet wordt al sinds 1877 door verschillende balletgezelschappen uitgevoerd en is één van de meest kenmerkende balletstukken. De kans om deze klassieke voorstelling in de moderne schouwburg van Almere te zien, wilden we niet laten lopen! 

Het moderne gebouw van KAF ligt direct aan het Almeerse Weerwater en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Bij aankomst in KAF valt op dat bezoekers een avond ballet anders benaderen dan een musical of cabaret; veel dames hebben zich voor de gelegenheid opgedoft en gehuld in mooie avondjurken en hoge hakken. Het publiek is heel gemêleerd; van jonge balletmeisjes die samen met hun moeder genieten van de voorstelling tot oudere koppels op een avondje uit. Na een lekkere cappuccino in de lounge, bewegen we ons naar de Grote Zaal, waar bijna 500 balletliefhebbers in de zaal en op de balkons hard applaudisseren voor de eerste dansers die het podium betreden. Bij de eerste tonen van de muziek wensen de bezoekers elkaar een fijne voorstelling en zakken rustig weg in de comfortabele stoelen.

De hoofdpersoon van het Zwanenmeer is prins Sigfried. Deze uitgelaten prins leidt een onbezorgd leven totdat zijn moeder hem berispt en sommeert om tijdens het volgende bal een bruid te kiezen. Wanneer de prins vervolgens op jacht is bij het Zwanenmeer kruist zijn pad zich met dat van zwanenkoningin Odette die hem uitlegt dat de zwanen  eigenlijk jonge vrouwen zijn die zijn betoverd door kwaadaardige tovenaar Von Rothbart. De prins raakt op slag verliefd op Odette en nodigt haar uit voor zijn volgende bal op het kasteel. Odette kan echter onmogelijk zijn bruid zijn, zolang de betovering niet verbroken is, waardoor hun wegen scheiden. De tovenaar heeft echter snode plannen en laat zijn dochter Odile het uiterlijk van Odette aannemen om de prins te verleiden, terwijl Odette buiten het kasteel wegkwijnt door dit verraad. De bloedstollende ontknoping van het verhaal draait om de triomf van het goede over het kwade, in al haar drama.

De dans is zo sierlijk dat je bijna vergeet dat het om mensen gaat

Het Zwanenmeer werd uitgevoerd door het Russian Classical Ballet, een prestigieus balletgezelschap uit Moskou. De choreografie is zo vloeiend en meeslepend en de dans is zo sierlijk dat je bijna vergeet dat het om mensen gaat van vlees en bloed. De voorstelling bestaat uit vier bedrijven en ieder bedrijf speelt zich af in een ander decor en met andere kostuums. De zinderende muziek van Tsjaikovski smelt alle elementen samen tot een meeslepend, non-verbaal verhaal.

Ik geef de voorstelling vier sterren! ★★★★☆

Ontdek meer uitgeteste voorstellingen

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!