De Kift

Voorstelling: De Kift       
Plaats: KAF
Datum: 23 februari 2019
Sterren: ★★★★☆
Reporter: Riek Slotboom

De Kift is een veelkoppige band uit Koog aan de Zaan, die vorig jaar zijn 30-jarig jubileum vierde. Ter gelegenheid hiervan hebben ze via Facebook een poll doen uitgaan om de 30 populairste nummers uit die 30 jaar te verzamelen, en daarmee op tournee te gaan. Zaterdag 23 februari was De Kift met deze 30 nummers in Almere. En ik mocht er bij zijn!

De band staat bekend om zijn mengeling van punk-pop-rock-fanfare muziek, waarbij ze gebruik maken van teksten uit de wereldliteratuur. Voor mij was dit een eerste kennismaking.  De band trad op in de kleine zaal van de schouwburg. Ik was daar al diverse keren geweest – een fijne intieme ruimte met aan één kant een glazen wand met uitzicht op het Weerwater, met een tribune voor een kleine 150 man. Maar deze keer was alles anders: de tribune was helemaal ingeschoven tegen de wand. Waardoor er ruimte ontstond voor een bar en dansvloer om op te dansen. Ook waren de gordijnen dicht, stond het sfeerlicht aan en werden er rookmachines gebruikt. Een hele andere ervaring dan normaal gesproken, maar gaaf om te zien hoe zo een ruimte omgetoverd kan worden!

Moeilijk om bij stil te blijven staan, dus dat deed ook niemand!

Om een uur of negen kwam de achtkoppige band op. En vrijwel meteen was het een feestje! Rustige zang, die overging in punk-gitaren en schallend koper. Moeilijk om bij stil te blijven staan, dat deed dus ook bijna niemand!
Het publiek bestond uit mensen van begin twintig tot eind zeventig en allemaal even enthousiast. Er was een plateau met helling voor eventuele rolstoelen waarbij veel ouderen in het begin op het randje gingen zitten. Maar uiteindelijk stond iedereen op om mee te dansen en te zingen. Dat laatste vooral door de échte fans, want de teksten waren (in elk geval voor mij) alleen verstaanbaar in de rustige delen. Maar dan waren ze ook écht mooi.

Recensie

Bij de ingang hadden we allemaal een formulier ontvangen, met 20 songtitels en de cijfers 1 t/m 10. Aan het eind van de avond speelde de band 10 nummers, en moest het publiek middels scheuren aangeven van welke cd ze kwamen. Voor mij als volslagen nieuwkomer was het leuk om toch mee te kunnen doen, al wist ik natuurlijk niet welke nummers op welke cd stonden. Uiteraard won ik niet, maar ging een ander er vandoor met de tas met cd´s. Daarna was het tijd voor de toegift, WE WANT MORE!

Al met al een zeer geslaagde avond, met een band die ik iedereen (die van feest en muziek houdt) kan aanraden. Ik geef de avond vier sterren! ★★★★☆

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!