Er was eens een pretpark

Voorstelling: Er was eens een pretpark
Plaats: Suburbia
Datum: 16 april 2019
Sterren:  ★★★★★
Reporter: Liliane Oosterbaan

                                                             

Er was eens een pretpark…………….Het klinkt als een sprookje, maar niets is minder waar!

Wie kent het niet: het onvoltooide kasteel langs de A6, wat langzaam verandert in een ruïne. Onze jonge stad kent inmiddels een heus historisch drama. De aaneenschakeling van dubieuze en frauduleuze praktijken werd een bron van inspiratie voor Karlijn Kistemaker. In opdracht van theatergroep Suburbia maakte deze talentvolle theatermaker de voorstelling over deze Almeerse legende.

Het oudste kantoorpand in Almere ‘de Beurs’ (voorheen Oranjewoud), is het decor van de voorstelling. Acteurs Dorien van Gent, Simon Heijmans en muzikant Keez Groenteman nemen ons mee tijdens een reconstructie van de gebeurtenissen rondom het prestigieuze kasteel.

Bij binnenkomst worden we ontvangen door de OCF, de Orde der Cultuur Flevoland. Meteen wordt ons verteld dat we niet bij een gewoon stukje toneel zitten, maar bij “een collectieve verwerkingsavond waarbij we nog één keer de loop der dingen gaan bespreken”.

De OCF is een onafhankelijke vertellers organisatie die in actie komt bij een mislukt cultureel event. De toon is gezet!

Er volgt een mooie balans tussen vertellen en spel door de 3 spelers. We worden meegezogen in de fantasiewereld van de bedenker van het attractiepark die zijn droom van heksen, trollen, ridders en feeën niet kon verwezenlijken.
De ontstaansgeschiedenis van het pretpark wordt goed verwoord en verbeeld met gepaste ironie. Tijdens de vertelmomenten ontstaat de discussie over het belang van feiten en de noodzaak van fantasie. Is een confrontatie met de harde werkelijkheid altijd noodzakelijk?

Het spel van de acteurs is overtuigend en vol passie.

Heerlijk om naar te kijken en in mee te gaan. Een avond van genieten en ook van blijven dromen.

Hoe gaat het nu verder met ons ‘luchtkasteel’? Het werd géén trouwlocatie, géén hotel en géén sprookjespark. Het is slechts een chic onderkomen voor vleermuizen. Een fiasco van vele miljoenen en teleurgestelde dromers. Het doet me denken aan de leus die lange tijd langs diezelfde A6 stond: Het kan in Almere!

Recensie: 

Vijf sterren ★★★★★
Gelukkig is er toch nog iets positiefs voortgekomen uit dit Almeers drama: een tragikomedie die van mij 5 sterren krijgt!

Check nog meer cultuurreports!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!