Nena

Voorstelling: Nena
Plaats: Corrosia
Datum: 12 februari 2019
Sterren: ★★★☆☆
Reporter: Ym de Roos

Elke tweede of derde dinsdagavond van de maand nodigt Corrosia een Almeerder uit om diens favoriete film te vertonen. De avonden staan volledig in het teken van de gekozen film. Op 12 februari was Floris Parlevliet als gastheer aan de beurt om zijn favoriete film Nena te laten zien. Floris is zelf cineast (CineCrowd) en liefhebber van de Nederlandse film.
Nena is een liefdesverhaal van een dochter (Nena) voor haar vader. Gelijktijdig is Nena scholiere en wordt ze voor het eerst verliefd. De film speelt tegen de achtergrond van het vallen van de Berlijnse muur en is gemaakt in een klein dorp in Groningen, in de grensstreek met Duitsland. De Duitse  vader van Nena is volledig verlamd en wordt verzorgd door zijn broer en zijn kinderen. Nena’s zorgtaken zijn om met hem te zwemmen, te wandelen en hem eten te geven. Ze spelen samen schaak. Ze hebben een intiem spelletje van kiezen tussen twee dingen. Wat heb je liever, zwart of rood, mosselen of havermout, zelfmoord door gif of door de trein? Dat spelletje doet Nena met al haar familie en vrienden, zo leert ze hen kennen. 
Haar eerste liefde is Carlo, een jonge stoere knul die zich gemakkelijk laat verleiden door Nena’s vriendin (een echt loeder) en dat maakt haar erg verdrietig. Later leggen ze het toch weer bij. De vader met zijn afgetakelde lijf  wil niet langer leven. Niemand van de familie is bereid om hem te helpen. Dus helpt Nena haar vader zelfmoord te plegen, uit liefde. 
De film wordt gedragen door Nena, zij is werkelijk een wonderschoon kind met een heel expressief gezicht. De scenes tussen vader en dochter zijn ontroerend en het vreselijke dilemma van niet langer willen leven is heel herkenbaar. Het is een trieste maar soms ook hilarische film. 

Recensie:

3 sterren! ★★★☆☆

Ik vond het een mooie film maar melancholisch en somber. Leuk om te weten; de film won een Gouden Kalf in 2014!

 

Nog meer cultuurreports

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!