Het Rusthuis door Bad van Marie

Voorstelling: Het Rusthuis door Bad van Marie
Plaats: Almere
Datum: 9 november 2018
Sterren: ★★★★☆ 
Reporter: Ym de Roos

Heb je geen familie in een verzorgingstehuis, kom je er nooit maar ben je wel nieuwsgierig naar hoe het er daar aan toe gaat? Hier is je kans! Het Vlaamse theatergezelschap Bad van Marie speelt de voorstelling Het Rusthuis in De Toonladder, een een groot woon- zorgcentrum in Almere Muziekwijk.

De verzorging heeft een menselijke maat en de bewoners, verzorgers en vrijwilligers geven hun Toonladder een dikke 8. Er is een feestzaal en een kinderboerderij op het terrein en je kunt er gewoon doorheen lopen en fietsen. De bewoners hebben hun woningen opgesteld als een soort van Open Dag en bezoekers worden rondgeleid door hele aardige maar wel warrige vrijwilligers. Ze maken er een potje van, het duurt even voordat je dat door hebt. En daarna vraag je je steeds af of het echt is of dat je wordt bedot.

Ze maken er een potje van, het duurt even voordat je dat door hebt.Je vraagt je steeds af of het echt is of dat je word bedot

Iedereen heeft haast.
Zo is er Joop, een aardige heer op leeftijd die zo vriendelijk is om zijn woning open te stellen voor het publiek. Hij drinkt er een biertje bij en wil graag vertellen over zijn hobby, houtkunst maken. Maar daar steekt een verzorgster een stokje voor want de groep moet weer verder.  Anna, de Poolse kokkin, word heel emotioneel als ze vertelt over haar moeder in Polen voor wie ze graag zou zorgen maar dat kan niet want ze moet geld verdienen in Almere. Een dame die origami aan het vouwen is vertelt verdrietig een verhaal over het uitsterven van de kraanvogels. Een andere prachtig geklede dame wil graag een concert spelen op de piano maar dat mag dan niet van de directrice. Die directrice is aan het vergaderen met een ambtenaar uit Brussel die bejaarden naar Albanië wil sturen.

Dokters en timmerlieden lopen gestrest heen en weer en houden elkaar van het werk. De rondleiding eindigt in feestzaal De Concertmeester, waar een bingomeester aan het rad draait en liederen zingt. Heerlijke warme appeltaart met slagroom erbij en een lekker drankje. Ook de bingo loopt niet volgens de planning maar alles komt uiteindelijk goed met een afscheidslied van een zangeres met gitaar. Je mag meezingen en klappen. En er is helaas te weinig tijd om met mensen, die misschien verdrietig zijn (of niet) te praten of hun verzameling samen te bekijken.

Recensie

Bad van Marie was al eerder in Almere, met de voorstelling Rally,  een speurtocht door de binnenstad. Dat was ook zo leuk en ontregelend. Je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest, zo maar in je eigen stad. 
Ik geef de voorstelling vier sterren! ★★★★☆

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!